موز یکی از مفیدترین میوه ها می باشد که مصرف منظم آن نه تنها باعث کاهش فشار خون، کاهش وزن و کلسترول خون می شود بلکه دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی قوی می باشد که برای درمان سرطان و سلامت چشم و قلب مفید می باشد. موز همچنین منبع غنی پتاسیم و فیبر نیز محسوب می شود.
امروزه موز در حداقل 107 کشور جهان کشت می شود و از نظر ارزش پولی چهارمین میوه ارزشمند جهان محسوب می شود و از جمله میوه هایی است که می تواند در دمای اتاق برسد.
طبع موز گرم و تر می باشد.
خواص و فواید موز
خواص درمانی و فواید موز
در این مقاله قصد داریم به خواص و مزایای بالقوه موز برای سلامتی بدن و درمان انواع بیماری اشاره کنیم. با پرشین استار همراه باشید.
1- کاهش وزن و لاغری
تحقیقات انجام شده تاکنون اثر مستقیم موز روی کاهش وزن را ثابت نکرده اند اما موز دارای خواصی است که می تواند به طور غیرمستقیم به کاهش وزن کمک کند. فیبر موجود در موزهای نارس باعث ایجاد احساس سیری و کاهش اشتها می شود.
2- سلامت دستگاه گوارش
فیبر موجود در موز برای بهبود هضم بسیار مفید است. نشاسته پایدار در معده هضم نمی شود و در روده توسط باکتری های مفید تغذیه می شود و پکتین موجود در موز برای پیشگیری از بروز سرطان روده مفید است.
جالب است بدانید هرچه موز رسیده تر شود، پکتین و نشاسته پایدار موجود در آن کاهش می یابد.
3- تسکین گرفتگی عضلانی
موز به دلیل دارا بودن مقادیر بالای مواد معدنی و کربوهیدرات، یک غذای کامل برای ورزشکاران به شمار می رود. مصرف موز باعث کاهش درد و گرفتگی عضلانی مرتبط با تمرینات شدید می شود.
دردهای عضلانی بعد از انجام تمرینات ممکن است به دلیل کمبود منیزیم در رژیم غذایی باشد، منیزیم موجو در موز به آرام سازی و سنتز پروتئین کمک کرده و باعث افزایش حجم عضلات و کاهش دردهای عضلانی می شود.
برای درمان دردهای عضلانی چای موز درست کنید! پوست موز را گرفته و میوه آن را به مدت 7 تا 10 دقیقه در آب بجوشانید. این نوشیدنی را قبل از خواب میل کنید.
4- سلامت قلب
موز منبع غنی پتاسیم محسوب می شود. پتاسیم از مواد معدنی می باشد که برای سلامت قلب مخصوصا تنظیم فشار خون بسیار حیاتی است. تحقیقات نشان می دهد افرادی که مواد غذایی حاوی پتاسیم مصرف می کنند، نسبت به سایرین کمتر دچار بیماری های قلبی می شوند.
همچنین موز حاوی مقادیر بالای منیزم می باشد که برای سلامت قلب مفید است.
5- خواص آنتی اکسیدانی
موز نیز مانند همه میوه ها و سبزیجات، منبع عالی آنتی اکسیدان می باشد. این آنتی اکسیدان ها شامل دوپامین و کاتچین می باشد که باعث کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و دژنراتیو می شوند.
6- سلامت کلیه ها
پتاسیم موجود در موز باعث بهبود عملکرد و سلامت کلیه ها می شود. آزمایشات انجام شده روی زنان نشان می دهد کسانی که در هفته 2 تا 3 موز مصرف می کنند 33 درصد کمتر از سایرین به بیماری کلیوی مبتلا می شوند.
7- موز و دیابت
موز منبع غنی نوعی فیبر به نام پکتین می باشد، موز نارس همچنین حاوی نشاسته پایدار است که مانند فیبر محلول عمل می کند، این دو عامل باعث تنظیم قند خون بعد از وعده های غذایی شده و عمل هضم را کند می کند و اشتها را کاهش می دهد.
موز نارس همچنین دارای شاخص گلیسمی 30 می باشد، به این معنا که مصرف موز باعث افزایش شدید قند خون نمی شود ( شاخص گلیسمی در موز رسیده حدود 60 است)
با این حال به افراد دیابتی توصیه می شود از مصرف موز هنگام صبح خودداری کرده و بعد از مصرف، قند خون خود را کنترل کنند.
8- سم زدایی بدن
موز به علت دارا بودن پکتین، یک سم زدای طبیعی به حساب می آید. پکتین مانند یک ماده ژلاتینی به ترکیبات سمی موجود در خون چسبیده و از طریق ادرار دفع می شود.
9- بهبود بینایی
موز حاوی ویتامین های A و C می باشد که هر دو آنتی اکسیدان های قوی برای سلامت چشم و پوست می باشند. بتاکاروتن ، ویتامین E و لوتئین موجود در موز نیز باعث بهبود بینایی و کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا می شود.
10- درمان کم خونی
آهن موجود در موز باعث تقویت سیستم خون رسانی، افزایش انرژی و اکسیژن رسانی به سلول های بدن شده و کم خونی را درمان می کند. از اثرات غیر مستقیم آهن می توان به کاهش وزن اشاره کرد. زمانی که مقدار آهن بدن کاهش پیدا می کند، انرژی کاهش یافته و بدن تلاش می کند انرژی خود را حفظ کند، به همین دلیل متابولیسم را کاهش داده و باعث بروز چاقی می شود.
11- ضدسرطان
دلفینیدین موجود در موز از آنتی اکسیدان های قوی می باشد که خواص ضد سرطانی دارد و باعث کاهش رشد و تکثیر سلول های سرطانی به ویژه سرطان معده می شود.
12- تقویت استخوان ها
اگرچه موز حاوی مقادیر بالای کلسیم نمی باشد (کمتر از یک درصد مورد نیاز روزانه) اما مصرف موز می تواند به جذب کلسیم در بدن کمک کرده و باعث تقویت استخوان ها شود.
13- درمان اسهال و یبوست
فیبر موجود در موز باعث تحریک روده شده و به دفع مواد غذایی از طریق روده کمک می کند. از سوی دیگر تحقیقات نشان می دهد موز دارای پروبیوتیک می باشد که ماده ای مغذی برای رشد باکتری های مفید در روده می باشد.
14- کاهش کلسترول بد خون
موز به دلیل دارا بودن فیتوسترول، باعث کاهش کلسترول بد خون می شود. همچنین ویتامین B6 موجود در موز تقریبا برای همه چیز خوب است! از سلامت قلب گرفته تا سلامت دستگاه گوارش و کاهش کلسترول و تقویت سیستم ایمنی بدن.
15- درمان نفخ
پتاسیم موجود در موز برای درمان نفخ مفید است. مطالعات نشان می دهد زنانی که به مدت دو ماه ، دو بار در روز موز مصرف می کنند، 50 درصد کمتر از سایرین به نفخ مبتلا می شوند.
16- بهبود خواب
مصرف موز به دلیل دارا بودن تریپتوفان، خاصیت آرامش دهندگی داشته و باعث تنظیم خواب و بهبود بی خوابی می شود.
17- کاهش استرس و اضطراب
تریپتوفان و نوراپی نفرین موجود در موز، در بدن به سروتونین تبدیل می شود که از مواد حیاتی مغز بوده و برای درمان افسردگی، استرس،بی خوابی، خستگی و بهبود خلق و خو مفید می باشد.
18- درمان آسم
تحقیقات نشان می دهد کودکانی که روزانه یک عدد موز مصرف کنند 34 درصد کمتر از سایرین به آسم مبتلا خواهند شد.
19- کاهش دردهای قاعدگی
پتاسیم موجود در موز باعث آرام سازی عضلات رحم می شود و دردهای قاعدگی را کاهش می دهد.
20- درمان جای گزش پشه
موز به دلیل دارا بودن مواد قندی، می تواند باعث دفع مایع نیش پشه شده و التهاب آن را کاهش دهد.
21- کمک به ترک سیگار
اگرچه تاکنون مطالعات کمی در این زمینه انجام شده اما برخی منابع معتقدند مصرف موز می تواند در ترک سیگار موثر باشد. مصرف دخانیات باعث افزایش سطح نیکوتین موجود در خون شده و این دلیلی برای تمایل و اعتیاد افراد به سیگار می باشد. پتاسیم و منیزیم موجود در موز باعث کاهش نیکوتین می شود.
22- کاهش تب
تعریق زیاد، اسهال و تهوع از علائم شایع تب می باشد. این نشانه ها به دلیل کاهش سطح پتاسیم بدن ایجاد می شود. مصرف منظم موز تب را کاهش می دهد.
فواید موز برای بارداری
– منبع غنی اسید فولیک
– کاهش کم خونی
– درمان یبوست
– پروتئین برای تکمیل جنین
– درمان تهوع
– مفید برای دوران شیردهی
خواص و مزایای موز برای پوست و مو
فواید موز برای پوست و زیبایی
سفید کردن دندان: پتاسیم، منگنز و منیزیم موجود در پوست موز رسیده باعث سفید شدن دندان می شود.
به مدت چند دقیقه ، پوست موز را از داخل روی دندان های خود مالیده و بعد از 10 دقیقه بشویید.
مرطوب کننده: موزبه دلیل دارا بودن ویتامین A مرطوب کننده طبیعی پوست می باشد.
پوست صورت را مرطوب کرده و موز رسیده را روی صورت خود بمالید. از تماس موز با چشم جلوگیری کنید. حدود 20 تا 25 دقیقه بعد با آب گرم بشویید. اگر میزان خشکی پوست تان شدید است، مقداری عسل به ماسک موز اضافه کنید.
درخشان کننده پوست: موز حاوی مقادیر زیادی ویتامین C می باشد که برای حفظ جوانی و شفاف کردن پوست مفید است.
یک موز رسیده را خرد کرده و مقداری شیر به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. اگر پوست خشکی دارید چند قطره روغن زیتون نیز به آن افزوده و ماسک را روی صورت و گردن خود قرار دهید. 20 دقیقه بعد ابتدا با آب گرم و سپس با آب سرد بشویید.
رفع چین و چروک پوست: مواد مغذی موجود در موز برای رفع چین و چروک و جوانسازی پوست مفید است.
برای تهیه یک ماسک صورت ضدپیری یک آووکادو و یک عدد موز را با هم مخلوط کرده و روی پوست خود بگذارید. بعد از 20 دقیقه بشویید.
از دیگر مزایای موز برای پوست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از بین بردن پف چشم
لایه برداری پوست
درمان جوش و آکنه
بهبود خارش و زگیل
فواید موز برای مو
موز حاوی اسید فولیک می باشد که باعث درخشندگی موها شده و در حفظ رطوبت و سلامت مو بسیار مفید است.
ماسک نرم کننده مو: یک عدد موز رسیده را با آووکادو مخلوط کرده و شیر نارگیل را به آن اضافه کنید. ماسک را به موهای خود مالیده و بعد از یک ربع بشویید.
ماسک براق کننده مو: موز را با 1/4 فنجان روغن زیتون و یک عدد سفید تخم مرغ مخلوط کرده و روی موهای خود بمالید. بعد از یک ربع موهای خود را با شامپو بشویید.
ماسک تقویت کننده مو: موز رسیده را با ماست مخلوط کرده و آن را به پوست سر خود بمالید. بعد از یک ربع با آب سرد بشویید.
ماسک برای موهای خشک: 1 عدد موز رسیده و 3 قاشق چایخوری عسل را با هم مخلوط کرده و به موهای مرطوب بمالید. بعد از یک ربع با شامپو بشویید.
ماسک برای موهای آسیب دیده: 1 عدد موز را با چند قطره روغن بادام مخلوط کرده و روی موهای خود بمالید. بعد از یک ربع بشویید تا موهایی ابریشمی و براق داشته باشید.
ارزش غذایی موز
یک وعده موز حدود 126 گرم می باشد و حاوی مواد غذایی و معدنی زیر می باشد:
کالری: 110 گرم
کربوهیدرات: 30 گرم
پروتئین: 1 گرم
ویتامین B6: به مقدار 0.5 میلی گرم
ویتامین C: به مقدار 9 میلی گرم
ویتامین A: به مقدار 81 IU
منگنز : 0.3 میلی گرم
پتاسیم : 450 میلی گرم
فیبر : 3 گرم
پروتئین : 1 گرم
منیزیم : 34 میلی گرم
فولات : 25.0 میکروگرم
ریبوفلاوین : 0.1 میلی گرم
نیاسین : 0.8 میلی گرم
آهن : 0.3 میلی گرم
*مصرف پتاسیم توصیه شده برای بزرگسالان 4700 میلی گرم در روز است.
* موز به طور طبیعی فاقد چربی، کلسترول و سدیم می باشد.
نکات جالب درباره موز
برخلاف سایر میوه ها، بعد از چیدن موز از روی درخت، سرعت رسیدن آن کند نمی شود و لازم است در دمای اتاق نگهداری شود.
هرچه دمای اتاق بیشتر باشد، سرعت رسیدن موز نیز بیشتر می شود، اگر می خواهید موز دیرتر برسد، آن را در دمای سردتر نگهداری کنید، با اینکه پوست آن تیره می شود اما گوشت آن سالم باقی می ماند.
سال 2008 یک رژیم غذایی ساده بسیار محبوب بود، به این صورت که صبحانه یک عدد موز با آب میل کنید، ناهار به مقدار طبیعی و شام را قبل از ساعت 8 بخورید!
عوارض احتمالی و مضرات موز
– به دلیل بالا بودن مقدار پتاسیم در موز، اگر داروهای بتابلوکر ( مخصوص بیماری های قلبی) مصرف می کنید، از مصرف موز خودداری کنید. داروهای بتابلوکر باعث افزایش سطح پتاسیم در خون می شوند.
– مصرف بیش از حد موز به دلیل دارا بودن پتاسیم، می تواند برای بیماران کلیوی مضر و حتی کشنده باشد.
– مصرف موز ممکن است علائم آلرژی از جمله خارش، کهییر و توره در دهان و گلو یا خس خس سینه شود.
– افرادی که دچار سردردهای میگرنی می باشند، روزانه بیشتر از نصف یک عدد موز مصرف نکنند.
– مصرف زیاد موز به دلیل داشتن فیبر، ممکن است باعث بروز گرفتگی معده و نفخ شود.
منبع: healthline – medicalnewstoday – momjunction – stylecraze